Przejdź do treści
Ulubione 0
Koszyk 0
Home

Mocznik w kosmetykach podologicznych

Mocznik w kosmetykach do stóp.

Co to jest mocznik?

Mocznik to organiczny związek chemiczny, który wydalany jest z organizmu wraz z moczem ale również w niewielkich ilościach jako składnik potu. W celach przemysłowych mocznik otrzymywany jest w reakcji dwutlenku węgla z amoniakiem w specjalnie do tego celu stworzonych autoklawach w temperaturze 160-2000C i 100-200 atmosferach.

Mocznik w kosmetyku?

Mocznik jest metabolitem białek i związków azotowych w organizmie. Wchodzi w skład NMF (naturalny czynnik nawilżający) - jest go tam około 7%. Z tego względu jego syntetyczna forma występująca w kosmetykach jest dobrze tolerowana przez skórę i nie wywołuje alergii. W składach kosmetyków do pielęgnacji określany jest jako Urea i występuje w postaci białego krystalicznego, bezwonnego proszku bądź granulek. Mocznik rozpuszcza się w wodzie ale również w tłuszczach. Mocznik jest silnie nawilżającą substancją o higroskopijnych właściwościach. Oznacza to, że nawilża i jednocześnie pochłania wilgoć. Wpływa na wzrost przepuszczalności warstwy rogowej naskórka dzięki czemu ułatwia przenikanie substancji w głąb skóry. Mocznik wzmacnia barierę ochronną skóry (tak zwany płaszcz lipidowy skóry) zwiększając ilość enzymów odpowiedzialnych za syntezę lipidów.

Zastosowanie mocznika?

Mocznik posiada wiele różnych zastosowań. Stanowi on jeden ze składników kosmetyków do pielęgnacji skóry, wykorzystywany jest również w miejscowym leczeniu zainfekowanych ran ze względu na fakt, iż posiada właściwości antyseptyczne. Mocznik wykazuje działanie złuszczające. Z tego względu bardzo często znajduje się on w preparatach działających keratolitycznie na martwe komórki naskórka. Zaobserwowano również, że Urea znajduje zastosowanie w miejscowej terapii brodawek wirusowych, potocznie zwanych kurzajkami. Doskonale sprawdza się także jako forma opatrunku po nadmiernej ekspozycji skóry na słońce. Ma też działanie antybakteryjne i przeciwświądowe.

Jakie stężenie mocznika w kosmetykach?

Według danych przedstawionych przez Polską Federację Edukacji w Diabetologii maksymalne stężenie mocznika w produktach do stóp do miejscowego stosowania powinno wynosić około 25%.
  • 2% mocznik - działa nawilżająco, silnie regeneruje. Zwiększa ilość wody w warstwie rogowej naskórka. Mocznik w 2% stężeniu można znaleźć w balsamach do rąk i do stóp.
  • 3 - 10% mocznik - preparaty z taką zawartością Urea mają działanie nawilżające, regenerują skórę oraz delikatnie zmiękczają. Powodują zwiększenie ilości wody w warstwie rogowej naskórka.
  • 10% mocznik - wykazuje działanie przeciwbakteryjne.
  • 10 - 30% mocznik - powoduje rozrywanie wiązań wodorowych keratyny, zmiękcza skórę, zwiększa jej przepuszczalność dla aktywnie działających substancji.
  • 30 - 40% mocznik - ma działanie keratolityczne - może powodować czasowe nieprawidłowości w produkcji naskórka u stóp.
  • 40 - 50% mocznik - charakteryzuje się silnym działaniem keratolitycznym. Może czasowo lub trwale wpływać na produkcję zdrowych komórek stóp oraz jej przydatków. Mocznik w takich stężeniach stosowany jest z przepisu lekarza. Doskonale sprawdza się w leczeniu AZS oraz łuszczycy.

Jaki preparat z mocznikiem wybrać?

W internetowym sklepie podologicznym podoexpert.pl dostępnych jest wiele produktów zawierających mocznik.

Nowość na stronach naszego sklepu, stanowią profesjonalne preparaty do stóp hiszpańskiej marki LENSA.

Wśród preparatów do stóp LENSA można wyróżnić:
  • Krem z 10% mocznikiem 60 ml- Lensabel H10 - zalecany do pielęgnacji szczególnie delikatnej skóry stóp, wymagającej regeneracji oraz codziennego nawilżania. Znakomity dla osób z problemem pękających pięt. Przeznaczony dla diabetyków. Krem z mocznikiem 10% Lensabel H10 dostępny jest również w pojemności profesjonalnej - 500ml
  • Krem z 20% mocznikiem 60 ml - Lensabel K20 - nawilżający krem o łagodnym działaniu keratolitycznym. Zapobiega powstawaniu na stopach modzeli i hiperkeratoz. Preparat łagodzi szorstkość grubej skóry pięt, łokci oraz kolan. Przeznaczony również do pielęgnacji stóp z pogrubionymi pęknięciami. Regularne stosowanie na zrogowaciałą skórę pozwala utrzymać idealne nawilżenie i elastyczność. Preparat może być stosowany przez diabetyków. Krem z mocznikiem 20% dostępny jest także w pojemności profesjonalnej - 500ml
  • Krem z 30% mocznikiem 60 ml - Lensabel K30 - krem do terapii obszarów hiperkeratotycznych, odcisków i modzeli. Zmniejsza i usuwa pogrubiałe komórki warstwy rogowej naskórka. Wysoki współczynnik penetracji w głąb skóry sprawia, że krem nie pozostawia tłustej warstwy na powierzchni skóry. Zaleca się aby po osiągnięciu odpowiedniego zmiękczenia obszaru hiperkeratotycznego stosować krem z 20% mocznikiem, jako kontynuację terapii. Takie postępowanie ma na celu utrzymanie właściwego nawilżenia oraz zapobiega powstawaniu modzeli. Produkt NIE MOŻE być stosowany przez diabetyków.
Mocznik to substancja, która doskonale nawilża, regeneruje oraz zmiękcza skórę. Łagodzi stany zapalne i zabiega rozwojowi bakterii. Wyjątkowo szerokie spektrum działania mocznika zawartego w kosmetykach powoduje, że związek ten doskonale sprawdza się w codziennej pielęgnacji skóry. Z tego też powodu warto wypróbować jeden z dostępnych w naszym sklepie podologicznym preparatów zawierających w swoim składzie mocznik.
''
Podoexpert

Bestsellery